Έναρξη εξ’αποστάσεως μαθημάτων στο Τμήμα από Δευτέρα 30-3-2020 / Γενικές Οδηγίες

Αγαπητοί φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος,

Ελπίζω κι εύχομαι εσείς και οι οικείοι σας να είστε υγιείς και οπλισμένοι με κουράγιο και υπομονή.

Όπως καταλαβαίνετε, ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη παγκόσμια συγκυρία, η ζωή και οι δραστηριότητές της πρέπει να συνεχίζονται. Πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο πρέπει να το νιώθετε και να το επιθυμείτε εσείς που είστε νέοι.

Για να προχωρήσουν λοιπόν και οι σπουδές σας, το προσωπικό του Τμήματος εργάζεται όλο αυτό το διάστημα με στόχο να προσφερθούν από απόσταση όσα περισσότερα από τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών σας γίνεται. Προφανώς, η εξ’αποστάσεως εκπαίδευση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει την αμεσότητα της διδασκαλίας και της επικοινωνίας στην αίθουσα και το εργαστήριο, αλλά τα τεχνικά μέσα που προσφέρονται σήμερα δύνανται σε μεγάλο βαθμό να εξομοιώσουν τη διαδικασία.

Στο πνεύμα των παραπάνω, και ζητώντας προκαταβολικά την κατανόησή σας για τις όποιες δυσκολίες θα υπάρξουν στην υλοποίηση, σας ενημερώνω ότι:

  1. Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών σχεδιάζει να προσφέρει το σύνολο σχεδόν του Προγράμματος Σπουδών του από την Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020 μέσω διαδικασιών εξ’αποστάσεως εκπαίδευσης.
  2. Οι ώρες διεξαγωγής των μαθημάτων (θεωριών και εργαστηρίων) θα είναι ακριβώς αυτές που υπάρχουν στο υφιστάμενο ωρολόγιο πρόγραμμα.
  3. Θα χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά η σύγχρονη διδασκαλία, δηλαδή η διαδικτυακή διεξαγωγή του μαθήματος, και η ασύγχρονη διδασκαλία, με την ανάρτηση εκπαιδευτικού υλικού (στο e-learning  http://elearning.cm.ihu.gr ) ή/και τη χρήση βιντεοσκοπημένων διαλέξεων (όπως, π.χ. Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα), ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του εκάστοτε μαθήματος.
  4. Η σύγχρονη διδασκαλία των μαθημάτων θα διεξάγεται (για τα περισσότερα μαθήματα) με χρήση του λογισμικού ZOOM*.
  5. Η ενημέρωση των φοιτητών για τις διαδικτυακές δραστηριότητες του εκάστοτε μαθήματος θα γίνεται αποκλειστικά με αναρτήσεις ανακοινώσεων του αντίστοιχου διδάσκοντα στην καρτέλα του μαθήματος στο elearning.cm.ihu.gr κι όχι στο site του Τμήματος.
  6. Για την ασύγχρονη διδασκαλία καθώς και για κάθε ανακοίνωση που θα αφορά στο εκάστοτε μάθημα το υλικό θα υπάρχει στην εκπαιδευτική πλατφόρμα Moodle (e-learning).  Επομένως εσείς θα πρέπει:
    1. Χρησιμοποιώντας τον ακαδημαϊκό σας λογαριασμό να γραφείτε στο elearning, σε κάθε μάθημα το οποίο παρακολουθείτε
    2. Στο μάθημα να γραφείτε με τα Πραγματικά σας Ονόματα, διότι ειδικά για τα εργαστήρια θα παίρνονται παρουσίες όπως γίνεται κανονικά.
    3. Στο χώρο κάθε μαθήματος στο elearning ο διδάσκων θα ανακοινώνει το link που θα χρησιμοποιείτε για να συνδεθείτε στην ζωντανή αίθουσα διδασκαλίας.
  7. Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, από όλους τους διδάσκοντες, για την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, ώστε να βοηθηθούν κατά το δυνατόν περισσότερο οι φοιτητές. Είναι απαραίτητη η επιείκεια όλων σας, καθώς η όλη διαδικασία είναι πρωτόγνωρη και σε μας, και σίγουρα θα υπάρξουν προβλήματα και αστοχίες. Όμως, πιστεύω πως, επιδεικνύοντας καλή διάθεση, όχι μόνο θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία, αλλά, σε μακροχρόνια βάση, θα βγούμε όλοι κερδισμένοι από αυτή τη δύσκολη κατάσταση.
  8. Όσον αφορά στα εργαστηριακά μαθήματα, ο τρόπος διδασκαλίας τους θα ανακοινωθεί από τους διδάσκοντες του κάθε μαθήματος . Οι διδάσκοντες των εργαστηριακών μαθημάτων θα πρέπει να καταγράφουν τις παρουσίες των φοιτητών μέσω αντιγράφων οθόνης, (screenshots), μέσω καταγραφής συνομιλιών (chat) και μέσα από τα στατιστικά του λογισμικού.
  9. Απαγορεύονται: η βιντεοσκόπηση, καταγραφή, αποθήκευση και διαμοιρασμός των διαλέξεων.
  10. Τα εργαστηριακά μαθήματα που, επί του παρόντος, ΔΕΝ γίνεται να πραγματοποιηθούν με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, λόγω αναγκών πρόσβασης σε ειδικά όργανα, είναι τα:
    • Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα Ι
    • Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ
    • Εργαστήριο Ασύρματες Επικοινωνίες
    • Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιακά Δίκτυα Υψηλών Συχνοτήτων.
    • Οι Θεωρίες των μαθημάτων αυτών θα διδαχθούν κανονικά.  Για τα συγκεκριμένα εργαστήρια θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε, όταν επιστρέψουμε σε κανονική λειτουργία, να ολοκληρωθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
  11. (επικαιροποίηση 5/4/2020) Μετά από απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος και της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου, θα γίνουν μαθήματα και κατά τις ημέρες των διακοπών του Πάσχα. Συγκεκριμένα θα γίνουν κανονικά τα μαθήματα κατά τις ημέρες Μεγάλη Δευτέρα και Μεγάλη Τρίτη καθώς και Τετάρτη 22/4, Πέμπτη 23/4 και την Παρασκευή 24/4 την εβδομάδα της Διακαινησίμου. Με τον τρόπο αυτό καλύπτουμε μια πλήρη εβδομάδα μαθημάτων από τις περίπου 2,5 που έχουμε χάσει.

Μην ξεχάσετε να κάνετε δήλωση μαθημάτων/ανανέωση εγγραφής στην Ηλεκτρονική Γραμματεία! Είναι πάντα υποχρεωτική!

Αν χρειαστούν περισσότερες γενικές οδηγίες θα αναρτηθούν εδώ.

Μείνετε σπίτι για να προστατέψετε τους οικείους σας και τον εαυτό σας!

Εκ μέρους το Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών

Ο Πρόεδρος του Τμήματος
Καθηγητής Κωνσταντίνος Σ. Χειλάς